Prof. Dr. Ayşe Kaypmaz İmza Gününde Tirelilerle Buluştu

Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tire Öğretmenevi işbirliğiyle geçtiğimiz hafta ilçemizde değerli bir hocayı misafir etti.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda 40 yılını tamamlamış ve halen Beykent Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Ayşe Kaypmaz Hoca’nın yolu, ilkokul öğretmeni Ayten Saruhan’ın izini sürerken Tire’den de geçti. Yıllar önce babasının devlet demiryollarındaki görevi vesilesiyle Bayındır’da üç yıl yaşayan ve burada öğretmeni olan Ayten Saruhan’ı unutamayan Ayşe Kaypmaz, öğretmeni için bir kitap yazdı. Yazdığı kitabı imzalamak ve Tirelilerle buluşmak için onu Tire’ye getiren şey ise, Ayten öğretmenin Tire İstiklal Okulu Müdürü ve aynı zamanda 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı eğitim seferberliğinde Tire’de ilk defa kadınlara yönelik okuma-yazma kursu açmış olan Ahmet Fatin Saruhan’ın kızı olması.

Prof. Dr. Ayşe Kaypmaz’ın öğretmenini, anılarını anlattığı “İlk Kitabım İlk Öğretmenim” kitabının imza günü Tire Öğretmenevi’nde gerçekleşti. İmza gününe katılanlara hayatını ve kitabını kısaca anlatan Ayşe Hoca, Ayten öğretmenini ararken onun bir yıl önce hayata veda ettiğini öğrenmenin verdiği büyük üzüntüyü de dile getirdi. Prof. Dr. Ayşe Kaypmaz, imzaladığı kitapları başta İstiklal Okulu olmak üzere çeşitli okullara ve İbn-i Melek İnteraktif Araştırma Kütüphanemize de armağan etti.