İlçenin En Büyük Restorasyonunda Sona Yaklaşıldı

Tire’nin tarihi Tahtakale Çarşısı içerisinde yer alan, ilçenin en önemli tarihi yapılarından olan Kutu Han’da çalışmalarda sona yaklaşıldı. İki yıl önce başlayan, sabırla, titizlikle aslına uygun şekilde devam eden restorasyon çalışmalarında sadece ince işçilik kaldı.

Yaklaşık 600 yıl önce inşa edilen ve geçirdiği yangın sonrası metruk halde bulunan han, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Tarihi 1551 yılına dayanan ve Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılan han ilçenin merkezi konumundaki Tahtakale Çarşısı içinde bulunuyor.

1441 yılında iki katlı olarak inşa edilen, 95 dükkan ve 48 odanın bulunduğu Kutu Han’da çalışmalar sürüyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda hanın mevcut yapısı meydana çıkarıldı, güçlendirme çalışmaları başladı. Yangın ve benzeri doğal olaylar neticesinde bazı yerlerinde yıkık ve göçükler oluşmasından dolayı tahrip olan ya da yıkılan yerler de aslına ve tarihi yapıya uygun olarak onarıldı.

Hanın giriş katındaki dükkânların iç ve dış işlemeleri eşik taşlarına kadar bitirilerek tesisat döşeme işi tamamlandı. Temizlik çalışmaları ve kazı çalışmaları yapılan kemerler tekrardan gün yüzüne çıktı. Eskimiş ve tahrip olmuş yerler eskileme yöntemi ile restore edilirken, tamamen yıkık olan yerler ise aslına uygun hale getirildi.

Kutu Han restorasyon çalışmaları tamamenorijinal malzemeler kullanılarak yapıldı. Elle yapılmış tuğlalar, paslanmaz çelikler kullanılarak ve kurşunla montajlandı. Kutuhan’ın zamanında çok ince işçilikle yapılmış olması nedeniylemevcut çalışmalar da eski yöntemler uygulanarak yapılıyor.

ARASTA (KAPALI ÇARŞI) YENİDEN AYAĞA KALKTI

Kutu Han yenileme çalışmalarının içine dahil edilen Arasta yapılan çalışmalarla yeniden ayağa kalktı. Türklerin ilk çarşı planı olarak bilinen tarihi Tahtakale Çarşısı’nın içinde yer alan ve halk tarafından ‘Kapalı Çarşı’ olarak bilinen Tire’nin tarihi ‘Arasta Çarşısı’nda restorasyon çalışmaları ilk olarak iskelelerin kurulmasıyla başladı. Kutu Han ile birlikte Arasta ve Fevzi Paşa Caddesi üzerinde bulunan dükkanlarda güçlendirme, çatı izolasyon, tavan ve taban kaplamalar tamamlandı.