Düşman İşgalinden Kurtuluşumuzun 95. Yılı Büyük Coşkuyla Kutlandı

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar 4 Eylül 2017 Pazartesi sabahı Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önüne çelenk sunma merasimi ile başladı. Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in çelenklerini sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız okundu.

Atatürk Anıtı önündeki tören sonrasında kutlamalara Hükümet Konağı önünde yapılan etkinliklerle devam edildi. Törene, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emre Davutoğlu, Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Amiri Sıtkı Döner, Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Selman İçelli, Fatoş Banu Yıldırır Şen ve Mustafa Maltepe, MHP İlçe Başkanı Ali Koçlar, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkurt, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Turhan Eke, İlçe Sağlık Müdürü Ulvi Toprak, Müze Müdürü Enis Üçbaylar, Tire 1922 Spor Kulübü Başkanı Mutlu Sarayköylü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN ÇİÇEK ‘’100 SENEDE BİR GELİR DENİLEN BÜYÜK İNSAN, TÜRKİYE’YE GELDİ. İŞTE O İNSAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’TÜR’’

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü resmi kutlama programında ev sahibi olarak bir konuşma gerçekleştiren Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: ’’ Artık o günleri bizlere anlatacak insanlar da aramızda kalmadı sayılır. O günleri en iyi, o günleri yaşayanlar bilir. Bunlar gelir, azcık kalır, gider denilen düşman askerleri 4 yıla yakın bir zaman burada kalmış ve Ege Bölgesi’nde 2. Büyük karargâhını kurmuştur. O zamana kadar Tire’de, bu coğrafyada Rumu, Yahudisi, Türkü hep kardeş gibi yaşamış, zor zamanlarında birbirlerinin yanında olmuştur. İnsanlar öyle zulümler görmüş ki bu kardeşlik dahi bozulmuştur. İlçe tarihi sorguya diye alınıp bir daha dönmeyen isimsiz kahramanlara sahiptir. Allah bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın. O günleri, yaşadıklarımızı ve o acılardan nasıl kurtulup tekrardan hür bağımsız bir millet olduğumuzu unutmamamız lazım. Bütün dünyanın 100 senede bir  gelir dediği, dâhilerin en büyüğü Türkiye’ye geldi ve o dahi Mustafa Kemal Atatürk’tür, O ‘na ve silah arkadaşlarına çok şey borçluyuz.’’ diyerek konuşmasını Atamızın ‘’Gençliğe Hitabesi’’ ile bitirdi. Başkan Çiçek’in konuşması programda duygusal anlar yaşatırken vatandaşlar tarafından dakikalarca alkışlandı.

KAYMAKAM TANRISEVEN: ‘’4 EYLÜL YÜCE BİR MİRASTIR.’’

Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven: “4 Eylül sadece Tire’nin kurtuluş günü değil, aynı zamanda geleceğin teminatı gençlerimize emanet edilmiş onurlu yüce bir mirastır. Şanlı bir tarihe sahip olan milletimizin unutulmaz zaferlerinin kilometre taşı olan 4 Eylül zaferinde güzel Tiremizi işgalden kurtararak, bu güzel topraklar üzerinde özgür ve bağımsız yaşamamızı sağlayanlara ne kadar teşekkür edersek azdır.” dedi.

Programda öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından Tire Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu.

GELENEKSEL KORTEJ GEÇİŞİ YAPILDI

Tire’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl etkinlikleri sabah programı geleneksel kortej geçişi ile son buldu. Tire Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından organize edilen kortejde Tire Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet araçları, Oluşum Koleji, Çağdaş Anadolu Koleji ve Maltepe Ticaret hizmet araçları geçiş yaparken, vatandaşlara da çeşitli hediyeler verildi.

FENER ALAYI’NDA BİNLERCE TİRELİ BİR ARAYA GELDİ

4 Eylül akşamı yapılan geleneksel Fener Alayı deyim yerindeyse insan seline dönüştü. Binlerce Tirelinin katılım gösterdiği Fener Alayı, İmam Hatip Cami önünde Tire Belediyesi Tarihi Armoni Bandosu eşliğinde başladı. Şef Turgut Asma yönetimindeki Tire Belediyesi Tarihi Armoni Bandosu’nun marşları ile yürüyen kortejin güvenliğini Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Tire Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personeli sağladı. Kortejde bulunan Tirelilere güzergah boyunca kaldırım ve yollarda bekleyen vatandaşlar alkışlarla eşlik etti. Fener Alayı Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde söylenen İstiklal Marşı ile son buldu.

HALK OYUNLARI BÜYÜK COŞKU YARATTI

Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü etkinliklerinin ilk günü, Kent Müzesi önünde yapılan etkinliklerle son buldu.

Binlerce Tirelinin alanı doldurduğu Kent Müzesi önünde yapılan etkinlikte ilk olarak sahneye Tire Belediyesi Halk Oyunları Ekibi çıktı. Öğretmen Nurgül Sarayköylü yönetiminde oyunlarını sergileyen Tire Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterilerinin ardından sahneye sırasıyla Hüsnü-Gamze Göçken yönetiminde Tire Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi, Tire Eğridere Zeybek Ekibi, Tire HEM Mehteran Takımı çıktı. 2 saat süren etkinlik hep bir ağızdan söylenen 10. Yıl Marşı ile son buldu.